Lector in de lift: Bauke Koekkoek
Ze zijn al even onderweg met hun onderzoek of staan op het punt om te beginnen. Maar 1 ding hebben deze onderzoekers gemeen: passie voor hun vak. Deze keer in Lector in de lift Bauke Koekkoek, lector aan de Politieacademie en HAN University of Applied Sciences. Binnen zijn lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg & Samenleving onderzoekt hij de complexe puzzel van onbegrepen gedrag.
Verward gedrag is onbegrepen
Een bericht vanuit de meldkamer: ‘Een verwarde man zorgt voor overlast in een café.’ Even later staan 2 agenten oog in oog met de man. Ze gaan in gesprek en observeren goed. Wat ze zien is een dosis verdriet, een schreeuw om aandacht en een flinke portie eenzaamheid.
"Onbegrepen gedrag benaderen met tact en inzicht. Dat is wat agenten in opleiding tegenwoordig leren bij de Politieacademie. Vanuit een unieke samenwerking met HAN University of Applied Sciences kwam het handboek ‘Omgaan met onbegrepen gedrag’ tot stand. Hiermee worden agenten getraind verder te kijken dan de chaos of gekte, en de mens erachter te zien. Wie is deze persoon? Wat is z’n verhaal en hoe kunnen we écht helpen? Het antwoord is vaak begrip tonen en soms hard optreden.
Deze verandering van perspectief is een omslag in politiewerk. Van zo snel mogelijk op de volgende melding af, naar het proberen te begrijpen van iemands gedrag. Een nauwe samenwerking met zorgprofessionals helpt hierbij. En heeft voordelen voor de politie: met input vanuit de zorg weten agenten nog beter wie ze tegenmoettreden en kunnen ze situaties nog beter inschatten.
Kijken we naar het grotere plaatje, dan zijn ook burgers essentieel voor een menselijke benadering van onbegrepen personen. Is het zelfs wel nodig om de politie te bellen? Vanuit een empathische reactie, als die je een familielid zou geven, kun je escalaties mogelijk voorkomen. Een eenvoudige vraag als ‘Wat is er aan de hand?’ kan al een verschil maken.
Burgers, zorgprofessionals en politie hebben elkaar nodig. Zo werken we aan een toekomst waarin ‘onbegrepen’ niet per definitie ‘buitengesloten’ betekent. We mogen best streven naar een samenleving waar niemand aan de zijlijn staat. In de kern is het simpel: begrip is het wapen tegen onbegrepen gedrag."