Herman Snuverink
Ze zijn al even onderweg met hun onderzoek of staan op het punt om te beginnen. Maar 1 ding hebben deze onderzoekers gemeen: passie voor hun vak. Deze keer pitcht onderzoeker Herman Snuverink van de Academie Applied Science van Zuyd Hogeschool over het succesvolle onderzoek naar de productie van circulaire klimgrepen.
Duurzaam vooruit op de klimwand
Boulderen, routeklimmen of speedklimmen – de indoor klimsport groeit explosief. Zeker nu het ook een olympische sport is, schiet het aantal klimmers en klimhallen de hoogte in. Aan dit succes kleeft ook een nadeel, in de vorm van massa’s milieubelastende klimgrepen. Samen met een consortium van bedrijven ontwikkelde Zuyd Hogeschool een alternatief.
"40 miljoen. Zoveel klimgrepen worden er nu al wereldwijd elk jaar geproduceerd. Ze worden gemaakt van een thermohardende kunststof hars, die vaak versterkt wordt met een metaaldraad. De kunststof is niet herbruikbaar: na een jaar of 5 belandt een klimgreep in de verbrandingsoven. Enorm belastend voor het milieu. In opdracht van de twee Limburgse ondernemers van Greenholds, zelf fanatieke klimmers, ontwikkelden wij een alternatief van thermoplastisch materiaal. Dat is wél recyclebaar."
"2 jaar hebben we er samen met partners aan gewerkt. Het lastige was om de juiste hardheid en ruwheid te krijgen, het juiste gevoel. Zo’n greep moet als een rots voelen. Dat is gelukt. Materiaal en proces – we spuitgieten de grepen – zijn nu gedefinieerd. Er hangen op dit moment zo’n 500 grepen in hallen om te testen. Engineering-studenten van Zuyd Hogeschool hebben slimme spuitgietmatrijzen ontwikkeld; met één matrijs en verschillende hulpstukken kunnen we nu allerlei klimgreepvormen produceren. Na slijtage worden de grepen gemalen en gemengd met nieuw materiaal. Van dat mengsel maken we weer nieuwe. Er gaat dus niets verloren."
"Met ons onderzoek hebben we bewezen dat je thermoharders kunt vervangen door thermoplasten. Dat is ook superinteressant voor fabrikanten van andere producten die van thermoharders worden gemaakt, zoals windmolenbladen, toiletzittingen, stopcontacten en sport artikelen. Zij kunnen onze aanpak en opgedane kennis gebruiken. Want gezien de milieubelasting zullen op termijn veel producenten af moeten van het gebruik van thermoharders. Wij gaan in ieder geval door met een vervolgonderzoek; kijken of we de slijtvastheid nog verder kunnen verbeteren."