Lector in de lift: Nanda Piersma

Ze zijn al even onderweg met hun onderzoek of staan op het punt om te beginnen. Maar 1 ding hebben deze onderzoekers gemeen: passie voor hun vak. Deze keer in Lector in de lift: Nanda Piersma, lector Responsible IT bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het 8-jarige programma Responsible Applied AI van de HvA en de hogescholen van Utrecht en Rotterdam, mede mogelijk gemaakt door onze SPRONG-regeling.

Menselijke AI

Hoe kun je Artificial Intelligence (AI) verantwoord gebruiken? Vanuit die gedachte onderzoeken de 3 hogescholen uit Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de impact van AI op de maatschappij. De eerste conclusies? Verantwoorde toepassing van AI draait om vooraf bepalen waarvoor je het inzet en in co-creatie blijven vragen: willen we dit en hoe?

"Hackers die met AI nog sneller hun slag slaan, digitale systemen die discriminatie in de hand werken of computers die de mensheid overnemen. Negatieve beelden over AI zijn er genoeg. Wetgeving en handhaving kunnen niet alle risico’s rondom AI uitbannen, terwijl de technologie in steeds meer toepassingen wordt gebruikt. Ook vaak vanuit de gedachte van handhaving en controle. Wij onderzoeken juist hoe je AI verantwoord in kunt zetten, op zo‘n manier dat het mensen dient en dus servicegericht is.

Daarvoor ontwikkelen wij AI-prototypes voor burgers en bedrijven, die ze meenemen in de wereld van van 'menselijke' kunstmatige intelligentie. Onze eerste stap is de digitale stadsdichter, ontwikkeld door studenten van de masteropleiding Applied AI. Die dichter presenteert op een groot scherm een gedicht en voorbijgangers kunnen woorden en teksten veranderen. Is 'schooier' het juiste woord? Moet het gedicht wel over het wassende water gaan of juist over vuur? We hebben onze stadsdichter ingezet op het festival Lieve Stad in Amsterdam. Daar zagen we dat mensen samen echt iets nieuws maakten. AI bepaalt in zo’n geval niet, maar faciliteert co-creatie.

Het is die co-creatie samen met inclusiviteit en veiligheid waarnaar we op zoek zijn voor de AI-gereedschappen die we ontwikkelen. De toepassing van die bouwstenen kan divers zijn. Van mensen die samen in een app een manifest schrijven, naar een gemeente die een app gebruikt voor een inclusiever 'gesprek' doordat ze meer burgers kunnen spreken, tot een taalversimpelaar die mensen helpt zélf teksten begrijpelijker te maken. Of de Belastingdienst die AI inzet om burgers en bedrijven interactief en stap voor stap te begeleiden met aangiftes.

Uiteindelijk willen we met ons onderzoek samen met praktijkpartners meerdere AI-tools bedenken, ontwikkelen en toepassen. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van co-creatie én dragen we samen met de praktijk – burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties – bij aan het discours over de ethische en maatschappelijke aspecten van AI."