Programma Culturele en Creatieve Sector
Met het pilotprogramma Culturele en Creatieve Sector onderzoeken we hoe we de samenwerking tussen de culturele en creatieve sector en praktijkgericht onderzoek kunnen stimuleren, om zo te werken aan de maatschappelijke uitdagingen.
Samenwerking
De samenleving staat voor complexe maatschappelijke uitdagingen waarvoor innovatieve antwoorden en oplossingen nodig zijn. Deze oplossingen vereisen een combinatie van diverse kennis, ervaringen en expertises. Samenwerking tussen praktijkgericht onderzoek en de culturele en creatieve sector kan bijdragen aan het ontwikkelen van dergelijke oplossingen. Om dit potentieel te verkennen en te versterken, werken Regieorgaan SIA, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie als partners samen in het pilotprogramma Culturele en Creatieve Sector. CLICKNL ondersteunt het pilotprogramma.
Doelstellingen van het programma
Het pilotprogramma, dat loopt van 2025 tot 2027, heeft als doel om te verkennen hoe de kennisontwikkeling- en uitwisseling van de culturele en creatieve sector door middel van praktijkgericht kan worden versterkt. De focus ligt hierbij op het bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen door innovatieve en gelijkwaardige samenwerkingsvormen. Het pilotprogramma biedt hiermee niet alleen experimenteerruimte maar creëert ook een fundament voor duurzame, domein overstijgende samenwerkingen.
Het pilotprogramma leidt tot:
- inzicht in geschikte stimuleringsmaatregelen voor het versterken van de samenwerking tussen hogescholen en de culturele en creatieve sector op het gebied van kennisontwikkeling en -uitwisseling. Onder stimuleringsmaatregelen worden subsidieregelingen voor onderzoek en activiteiten op het gebied van netwerkvorming en professionalisering verstaan;
- inzicht in de manieren waarop een duurzame investering kan worden vormgegeven, gefinancierd en uitgevoerd, en welke rol strategische stakeholders kunnen spelen. Met strategische stakeholders worden organisaties bedoeld die door expertise en/of financiering kunnen bijdragen aan een duurzame investering.
Actielijnen van het pilotprogramma
De geschetste uitdagingen zijn urgent en om de langeretermijnvisie in gezamenlijkheid vorm te geven is nu experimenteerruimte nodig. Daarom worden er tijdens de looptijd van het programma verschillende activiteiten georganiseerd volgens 2 actielijnen:
- Professionalisering en netwerkvorming
Bij professionalisering gaat het om ondersteunen van de hogescholen en de creatieve en culturele sector in het ontwikkelen en uitvoeren van gezamenlijke onderzoeksprojecten. Denk bijvoorbeeld aan workshops gericht op het versterken van de ondersteunende capaciteit voor de ontwikkeling van onderzoeksvoorstellen. - Netwerkvorming
Met netwerkvorming wordt enerzijds gericht op het stimuleren van kennisuitwisseling tussen en met de culturele en creatieve sector en de hogescholen. Anderzijds wordt ingezet op netwerkvorming met strategische stakeholders die kunnen bijdragen aan een vervolg op dit pilotprogramma.
Financieringsregelingen
Het vormgeven van een langetermijninvestering vraagt om experimenteerruimte op dit moment zodat er maatwerk kan worden ontwikkeld voor regelingen die op een doeltreffende manier uitvoering kunnen geven aan deze investering. Hiertoe zullen in het kader van het programma 2 regelingen worden opgezet. Met deze regelingen zal een bredere maatschappelijke uitdaging worden geadresseerd en tegelijkertijd de kennisbasis van de culturele en creatieve sector worden versterkt.
De regeling Artistiek en Ontwerpend Onderzoek staat nu open voor aanvragen. Dit is een gezamenlijke regeling van Regieorgaan SIA en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Daarnaast werken Regieorgaan SIA en het Fonds voor Cultuurparticipatie op dit moment aan de tweede regeling. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over deze regeling.
Meer informatie en contact
Wil je meer weten over het programma Culturele en Creatieve Sector of over de regeling Artistiek en Ontwerpend Onderzoek? Neem dan contact op met: