SPRONG-trajecten 2024 - 2032 (ronde 3)
Eind 2024 honoreerde Regieorgaan SIA 8 SPRONG-trajecten (ronde 3). Hieronder vind je een samenvatting van ieder traject. De trajecten gaan in 2025 van start.
Inhoud
- All4Talent
- CONNECT: Collective process development for an innovative chemical industry
- Efficiënte productie en toepassing van functioneel hout in de bouwsector
- ELEMENT
- Familiebedrijven voor Brede Welvaart
- Gastvrije Transities
- Low Impact Lastmile Logistics (LILS)
- SPRONG Ondermijning - Criminele Geldstromen (SPOC)
All4Talent
De ingezette brede welvaart als maatschappelijke opgave vraagt om een inclusieve arbeidsmarkt en dwingt arbeidsmarktactoren daarvan werk te maken. Toch laat onderzoek zien dat de doelen van de Wet banenafspraak niet worden gehaald, de huidige Participatiewet onvoldoende aansluit bij wat bijstandsgerechtigden nodig hebben en dat er nog te veel mensen aan de zijlijn staan.
Deze SPRONG-groep richt zich daarom op arbeidsmarktprofessionals, arbeidsorganisaties en samenwerkingsverbanden die er alles aan willen doen om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Het consortium heeft de ambitie om een All4Talent-toolbox te ontwikkelen, die bestaat uit nieuwe kennis, best practices, producten en diensten alsook andere vormen van samenwerking.
All4Talent wordt uitgevoerd door de SPRONG-groep HAN University of Applied Sciences, Hogeschool Utrecht en Windesheim en consortiumpartners uit verschillende Arbeidsmarktregio’s die dezelfde ambities en doelen nastreven. All4Talent gaat in deze Arbeidsmarktregio’s fungeren als regisseur van alle inclusievraagstukken op 4 belangrijke transitiedomeinen van de arbeidsmarkt.
Penvoerder: HAN University of Applied Sciences, medeaanvragers: Hogeschool Utrecht, Windesheim
CONNECT: Collective process development for an innovative chemical industry
Deze SPRONG-samenwerking heeft als doel de klimaat-/duurzaamheidstransitie van de chemische industrie te versnellen door procesontwikkeling van innovatieve chemische processen. De groep integreert de expertise van de onderzoeksgroepen Material Sciences (Zuyd Hogeschool), Making Industry Sustainable (Hogeschool Rotterdam), Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry en Circular Water (beide Hogeschool Utrecht) en gelieerde kenniscentra.
De gecombineerde CONNECT-expertise genereert kritische massa voor het faciliteren van procesontwikkeling van noodzakelijke energie-/materiaal-efficiënte processen voor de 2050 doelen van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Klimaat en Energie (missie C) met behulp van Chemische Sleuteltechnologieën. CONNECT richt zich op procesontwikkeling/chemische engineering.
De SPRONG-groep zal een leergemeenschap genereren van de kerngroep (hogescholen en kenniscentra), bedrijven (high-tech apparatuur, engineering en chemische eindgebruikers), middelbaar beroepsonderwijs, universiteiten, duurzaamheidsinstituten en regionale netwerkorganisaties die onderzoek, vraagarticulatie en professionalisering van studenten en professionals zal faciliteren.
Penvoerder: Zuyd Hogeschool, medeaanvragers: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hanze
Efficiënte productie en toepassing van functioneel hout in de bouwsector
De Nederlandse economie dient eind 2050 volledig circulair te zijn. Voor de bouwsector betekent dit dat deze dan voorziet in de sociaaleconomische behoeften aan huisvesting en infrastructuur, zonder daarbij de draagkracht van de aarde te overschrijden in de vorm van uitputting, CO2-uitstoot, vervuiling, biodiversiteitsverlies en andere milieuschade.
Met deze SPRONG-groep beogen Saxion, Hogeschool Utrecht en Van Hall Larenstein om in het komende decennium de kennisimpact van hout als hernieuwbaar bouwmateriaal te vergroten. Hout heeft grote potentie als circulair bouwmateriaal, is intrinsiek klimaatneutraal en herbruikbaar. In de bos- en houtketen ontbreekt echter voldoende kennis en praktijkervaring om die potentie volledig te benutten.
Door kennis van lectoraten op gebieden van functioneel bouwen en duurzaam bosbeheer te bundelen, creëert de SPRONG-groep een kennisketen vanaf het planten en beheren van bossen in diverse contexten tot en met het toekomstbestendig (her)gebruik van constructief hout in een gebouw.
Penvoerder: Saxion, medeaanvragers: Hogeschool Utrecht, Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
ELEMENT
Een van de grote landbouwuitdagingen is de opgave om emissies te reduceren en integraal te verduurzamen. Er is onderzoek nodig om kringlopen (beter) te sluiten, reststromen te verwaarden en onze natuurlijke leefomgeving te beschermen. Hoewel de landbouwsector negatief bijdraagt aan de staat van ons milieu kan zij tegelijkertijd ook onderdeel worden van voorgestane oplossingen.
Deze SPRONG-groep kiest - samen met bedrijven en (semi-publieke) overheden - voor een gezamenlijke profilering gericht op een Emissiearme Landbouw en MEstverwaarding iN een gebiedsgerichte contexT (ELEMENT). Het ELEMENT-programma biedt ondernemers uit de mestverwaardingsketen kennis over het hergebruik van meststoffen, sluiten van nutriëntenkringlopen, CO2-neutrale (voedsel)productie, samenwerkingsconcepten voor de optimalisatie van bedrijfsresultaten en nieuwe handelingsperspectieven.
Het ELEMENT-programma levert daarmee waardevolle bijdragen aan maatschappelijke opgaven in de Sustainable Development Goals, missies van het Horizon Europe-programma gericht op adaption to climate change, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gericht op milieubescherming, levendige plattelandsgebieden, toekomstbestendigheid van de agrarische sector en aan de missies van de KIA-LWV, KIA-Energietransitie & Duurzaamheid én KIA-Sleuteltechnologieën.
Penvoerder: Aeres Hogeschool, medeaanvrager: Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
Familiebedrijven voor Brede Welvaart
Overheid en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen bedrijven op om medeverantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Ook in de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen 2024-2027 worden bedrijven uitgedaagd om bij te dragen aan brede welvaart, door te ‘ondernemen in breder perspectief’. De aandacht voor familiebedrijven is in onderzoek naar ondernemen voor brede welvaart echter relatief beperkt gebleven.
Windesheim, Avans en Hogeschool Rotterdam bundelen daarom hun krachten binnen dit SPRONG-traject om samen met het werkveld te komen tot een excellente onderzoeksgroep die hierin verandering gaat brengen. Deze 3 hogescholen hebben op strategisch niveau een speerpunt gemaakt van ondernemerschap voor brede welvaart. Bovendien hebben ze, vanuit verschillende expertisegebieden, hun sporen verdiend met onderzoek naar ondernemen voor brede welvaart.
De SPRONG-groep werkt gezamenlijk aan: het opzetten en doorontwikkelen van een geïntegreerd kennisplatform op het gebied van mkb-familiebedrijven in relatie tot de creatie van brede welvaart; het bouwen aan de kwaliteit en professionaliteit van de onderzoeksgroep; en het samen optrekken in profilering, netwerkversterking en het genereren van impact richting werkveld, onderwijs en wetenschap.
Penvoerder: Windesheim, medeaanvragers: Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool
Gastvrije Transities
Het gastvrijheidsdomein (vrijetijd, toerisme, cultuur, horeca) levert niet alleen een significante bijdrage aan de Nederlandse economie in termen van omzet en werkgelegenheid, maar speelt ook een cruciale rol binnen een maatschappelijke transitie richting een autonome, duurzame, digitale en inclusieve economie en het streven naar brede welvaart.
In deze SPRONG-groep bundelen 8 lectoraten hun krachten op het initiëren, faciliteren en versnellen van urgente transities in het gastvrijheidsdomein. De SPRONG-groep neemt het voortouw om in 4 regionale transitiearena’s – samen met ondernemers, beleidsmakers en andere belanghebbenden – op interactieve, ontwerpende en experimenterende wijze te werken aan vier overkoepelende transitiethema’s: klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
Optimale inrichting van deze transitiearena’s, kennisdeling en het versnellen van leereffecten en transformatie op domeinniveau wordt gefaciliteerd door een landelijk transitieforum. Dit forum ondersteunt consortium- en netwerkpartners in het bevorderen van praktische mogelijkheden en voorwaarden voor opschaalbaarheid en repliceerbaarheid van succesvolle praktijken.
Penvoerder: NHL Stenden Hogeschool, medeaanvragers: Breda University of Applied Sciences, HZ University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland
Low Impact Lastmile Logistics (LILS)
Deze SPRONG-groep is ontstaan uit het Centre of Expertise KennisDC Logistiek en richt zich op ‘Low Impact in Lastmile LogisticS’ (LILS). De LILS-groep doet op projectbasis praktijkgericht onderzoek voor en met partijen in lokale living labs en learning communities. Er is ruimte voor meer samenwerking en synergie voor landelijke opschaling van innovaties in de praktijk. Deze kansen worden echter nog onvoldoende benut.
LILS wil bijdragen aan het verduurzamen van logistiek in de stedelijke omgeving waarbij de logistiek ook de noodzakelijke maatschappelijke transities faciliteert. Hiertoe wordt het monodisciplinaire en regionale werkveld van CoE KennisDC Logistiek multidisciplinair en bovenregionaal verbreed (met aanpalende expertises van de LILS hogescholen, zoals ruimtelijke planning, mobiliteit, data, circulariteit, AI, gedrag en energie) en verdiept langs 3 onderzoeksthema's met als doel zo min mogelijk negatieve impact te veroorzaken met het stedelijk logistiek systeem:
- Oplossingen in schaarse ruimte strevend naar zero impact;
- Inspelen op gedragsverandering bij inkopers, afnemers en consumenten;
- Kansen door digitalisering.
Penvoerder: Breda University of Applied Sciences, medeaanvragers: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, HAN University of Applied Sciences
SPRONG Ondermijning - Criminele Geldstromen (SPOC)
Criminelen maken voor georganiseerde criminaliteit gebruik van legale bedrijven en diensten. Door deze vermenging van illegale en legale economieën vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid in de samenleving af. Hogescholen Avans en Saxion werken samen aan het weerbaar maken van de samenleving tegen de ondermijnende effecten van deze criminele activiteiten.
Hoewel de aanpak van criminele geldstromen hoog op de agenda staat van belangrijke publieke en private stakeholders, is praktijkgericht onderzoek op dit terrein nog onvoldoende krachtig gebundeld. Het doel van SPRONG-groep SPOC is om een landelijk opererend kennis- en expertisecentrum Criminele Geldstromen op te richten.
In de komende 4 jaar ligt het accent op infrastructuurontwikkeling. Verder bestaat het activiteitenplan van dit consortium onder meer uit het vaststellen van een roadmap, het aanscherpen van de vraagarticulatie en het verder uitbouwen en bestendigen van netwerkinteracties.
Penvoerder: Avans Hogeschool, medeaanvrager: Saxion