Gezonde leefstijl met mHealth

Een app op de tablet of smartphone om bij grote groepen een gezonde leefstijl te bevorderen, en die waar nodig tips geeft om bij te sturen. Hieraan werkt docent-onderzoeker dr. Machteld van Lieshout, in een 2-jarig hbo-postdoc project aan De Haagse Hogeschool.

Samenwerken met studenten

Van Lieshout werkt hiervoor samen met haar ‘eigen’ studenten van de opleiding Voeding en diëtetiek, maar ook met studenten van de opleidingen ICT en Communication & Multimedia Design. "Het is voor studenten heel waardevol om iets te maken dat ook echt door de doelgroep gebruikt wordt."

Hbo-postdoc: verbinden van gepromoveerde docenten aan de hogeschool

Met de regeling hbo-postdoc financiert Regieorgaan SIA een gepromoveerde onderzoeker, die zijn of haar tijd voor 50% aan onderzoek en voor 50% aan onderwijs kan besteden. Machteld van Lieshout is met behulp van de regeling als docent-onderzoeker verbonden aan de opleiding Voeding & Diëtetiek en aan het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO).

Ze vertelt over de regeling: "Het heeft mij als docent-onderzoeker de mogelijkheid gegeven om met mijn studenten mijn eigen, afgebakende onderzoek uit te voeren. Hiervóór was het onderzoek dat de studenten deden meer versnipperd. Nu valt het binnen mijn eigen onderzoekslijn."

"Het aanvragen van de financiering was nog best lastig, omdat je het onderzoek al erg moet afbakenen in de aanvraag. Dat laat helaas wat minder ruimte voor al doende leren en continu bijsturen." 1 van de doelen van de regeling hbo-postdoc is het binden van gepromoveerde onderzoekers aan de hogeschool. Dat is gelukt.

"De regeling heeft voor mij ook de overbrugging betekend naar een vast contract, het gaf De Haagse Hogeschool de ruimte om mij in dienst te houden in een tijd dat de studentenaantallen even wat terugliepen. Gelukkig hebben we dat probleem nu niet meer."

Portretfoto van Dr. Machteld van Lieshout

Dr. Machteld van Lieshout

Zorg op maat met mHealth

Hindoestanen en jonge moeders zijn de doelgroep van de gezondheidsapp die Van Lieshout ontwikkelt in het project. "Hindoestaanse mensen hebben bij een minder gezonde leefstijl een verhoogd risico op welvaartsziektes.

Met mHealth, waaronder het monitoren van een gezonde leefstijl via een app op je telefoon valt, kunnen diëtisten en andere zorgverleners grote groepen bereiken. En daarbinnen geeft mHealth juist weer de kans om mensen persoonlijk te benaderen. Het geeft de mogelijkheid om op basis van eigen antwoorden terugkoppeling te geven. Je kunt zorg op maat geven."

Het onderzoek

"De resultaten uit een vooronderzoek naar mHealth hebben we gedeeld met studenten Communicatie & Multimedia Design", gaat Van Lieshout verder. "Die hebben klikbare prototypes gemaakt die nu de basis vormen voor gebruikersonderzoek met de doelgroep. De echte app ontwikkelen staat voor het schooljaar 2020-2021 op het programma, met ICT-studenten."

Interdisciplinair praktijkgericht onderzoek

Die samenwerking maakt het onderzoek spannend. Van Lieshout: "Het is niet vanzelfsprekend dat studenten van verschillende opleidingen samenwerken, dat is best bijzonder aan dit project. Ze werken niet allemaal tegelijk aan het project, maar ieder heeft zijn eigen stukje.

Zo heeft bijvoorbeeld een groep studenten van onze eigen opleiding van een aantal populaire Hindoestaanse feestgerechten een gezondere versie gemaakt en in een smaakonderzoek gepresenteerd aan de doelgroep. Dat ze echte resultaten bereiken met de doelgroep is enorm motiverend voor de studenten."

Foto-credits

Foto's in galerij rechts: De Haagse Hogeschool. Met medewerking van Stichting Vobis, Else Teuben, Soenali van Mook, Lok Yan Man, Lyanne Maduro, Iris Latour, Denise van Ewijk

Foto van het prototype van de app met medewerking van CMD-studenten, waaronder: Gaby de Jong, Loïs de Wit, Malou Hermans, Divine Tshianza, Anouk Jansma en Rosella Brederode.