Nooit meer het gesprek missen dankzij uitschuifbare rolstoelbank

Het is lastig mee te doen aan gesprekken als iedereen staat, maar jij zit. Oud-HKU-studente Yara Roosendaal ontwikkelde hiervoor samen met haar studiegenoten een uitschuifbare ‘rolstoelbank’, en testte deze op 2 festivals.

Ongeremd

Dankzij de uitschuifbare bank, die vastzit aan de rolstoel, kan iedereen op gelijke hoogte naast de rolstoelgebruiker zitten. De ondernemers van dit project, dat Ongeremd heet, testten het product in samenwerking met Innofest en Regieorgaan SIA op 2 festivals.

In het wiel

De bank is bevestigd aan het wiel van de rolstoel. Je schuift hem er zo uit om op te gaan zitten. Met hetzelfde gemak schuif je hem weer in. Het concept van de rolstoelbank komt voort uit een studieopdracht met hulpmiddelenleverancier Vegro als opdrachtgever, die Yara samen met een groepje medestudenten kreeg tijdens haar studie op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Yara: "Na ons afstuderen werden wij benaderd door HKU X. Dit is een afdeling binnen de HKU die afgestudeerden verder helpt met hun project of onderneming. HKU X-docent Tom van de Wetering was enthousiast over ons concept en raadde ons aan om een Take-off-subsidie aan te vragen bij Regieorgaan SIA. Die kregen we gelukkig ook toegekend. En omdat ons product zich perfect leent om te testen op een festival - het is er tenslotte speciaal voor ontwikkeld - besloten we ook te pitchen voor Innofest X Regieorgaan SIA. Gelukkig werd die aanvraag ook gehonoreerd."

Innofest en Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA wil ondernemerschap met resultaten uit onderzoek van hogescholen stimuleren. Een van de dingen die we hiervoor doen is een aantal projecten de kans geven hun prototype te testen of een experiment uit te voeren op een festival. Dit doen we samen met Innofest.

Een festival is een soort minimaatschappij met een eigen infrastructuur en daardoor een ideaal Living Lab. In de afgelopen jaren is er al veel getest: van een alternatieve grasmat tot een herbruikbaar festivalarmbandje.

Hufterproof

"Er is over gelopen, gesprongen, er zijn biertjes opgezet. Qua hufterproofheid zijn er nog verbeterslagen te maken", lacht Yara. "Maar vooral is hij aanleiding geweest voor heel veel gesprekken." Het team van Ongeremd heeft in de zomer van 2019 op de festivals Noorderzon en Zwarte Cross een aantal proefpersonen het festivalterrein opgestuurd in een rolstoel met de bank eraan. Dit leverde veel nuttige input op voor een doorontwikkeling van het prototype dat ze hadden ontwikkeld voor de tests.

Het testen kostte veel voorbereiding. Yara: "Je moet van tevoren echt goed weten wat je eruit wilt halen. Bij Noorderzon hebben we 2 mensen, ook daadwerkelijk rolstoelgebruikers, de hele dag op pad gestuurd met de stoel, met een aantal punten waarop we hun ervaringen wilden weten. We wilden echt weten hoe zij het gebruik van de rolstoelbank ervaren. Zij hebben enorm goed met ons meegedacht."

Mensen in rolstoel en op de uitschuifbare rolstoelbank

Afgestudeerd

"Inmiddels is iedereen die aan het project heeft gewerkt afgestudeerd", vertelt Yara. "Naast onze huidige banen werken we allemaal een dag per week voor Ongeremd. We hebben met onze prototypes al meerdere evenementen bezocht om mensen kennis te laten maken met ons product."

"We hebben al vaak de vraag gekregen wanneer de bank op de markt komt. Zover is het nu helaas nog niet, maar we zijn wel in gesprek met een bedrijf dat met een frisse blik naar ons concept kijkt. Zij onderzoeken voornamelijk de technische haalbaarheid van de rolstoelbank. Mogelijk ontstaat hierdoor ook een samenwerking voor productie."

Eigen onderneming

Dat het een eigen onderneming zou worden, had Yara in het begin niet durven dromen. "Het is ook echt dankzij de SIA-financiering, en de begeleiding vanuit Innofest, dat we zover gekomen zijn. De begeleiding door onze docent op de HKU, Tom van de Wetering, was ook enorm motiverend. Het testen op een festival was in ieder geval heel bijzonder en waardevol. Een ervaring die ik niet had willen missen."

Credits

Foto's in galerij rechts: Ongeremd/Regieorgaan SIA