De Delta Award

De winnaars van de Deltapremie krijgen niet alleen de premie van € 500.000, de lectoren krijgen ook ‘De Delta’. Een kunstwerk dat de betekenis van de prijs symboliseert.

De bouwstenen van praktijkgericht onderzoek

De Delta is ontworpen door Giny Vos, kunstenaar en alumna van de Gerrit Rietveld Academie. Als vorm is gekozen voor een delta, omdat dit staat voor verandering. In het geval van de Deltapremie voor de verandering die lectoren en hun onderzoeksgroep teweegbrengen.

De Delta bestaat uit 3 kristalvormen op een zwart plateau. Door te onderzoeken hoe ze in elkaar passen – het letterlijk in de praktijk met je handen uit te proberen – kun je de kristallen met elkaar verbinden tot een piramide die licht geeft. De 3 kristallen staan voor de 3 bouwstenen van praktijkgericht onderzoek: onderwijs, onderzoek en praktijk. De award is in samenwerking met Yens & Yens en Kieran Hinde op basis van praktijkgericht onderzoek gerealiseerd.

De 3 kristalvormen afzonderlijk op een zwart plateau
De 3 kristalvormen in elkaar gemonteerd, waardoor ze samen een delta vormen die oplicht

Afmeting: 42 x 22 x 20 cm, materiaal: mdf, plexiglas, leds, zendertjes, ontvangers, infrarood, inductieoplader.

De Delta in actie

In november 2021 kreeg De Delta een plek in de hal van de kantoren van NWO in Den Haag en Utrecht. In aanloop naar de uitreiking van de Deltapremie werden bezoekers uitgenodigd de Delta te monteren. In onderstaande video demonstreert Giny Vos hoe dat in z'n werk gaat.