Winnaars 2021

In november 2021 werd voor de 2e keer de Deltrapremie uitgereikt. Lectoren Margie Topp (Windesheim) en Steven Vos (Fontys Hogescholen) namen de prijs in ontvangst.

De winnaars

In november 2021 ontvingen lectoren Margie Topp (lector Kunststoftechnologie) en Steven Vos (lector Move to be) de Deltapremie. Ze ontvingen beiden een premie van
€ 500.000 voor hun baanbrekend onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’ (Margie Topp) en het werken aan een gezonde leefstijl (Steven Vos).

Het juryrapport

De beoordelingscommissie was onder de indruk van de kwaliteit van de aanvragen en vindt dit een duidelijke indicatie van de ontwikkeling die het praktijkgericht onderzoek de afgelopen 2 decennia heeft doorgemaakt. Met name de output, de netwerken en de maatschappelijke relevantie van het onderzoek van de voorgedragen lectoren zijn indrukwekkend.

Over Margie Topp

"Lector Kunststoftechnologie Margie Topp van Hogeschool Windesheim is met haar onderzoek en haar manier van werken een prachtig boegbeeld voor het praktijkgericht onderzoek. Al jaren werkt Margie Topp met haar team aan kennisopbouw binnen de kunststoftechnologie. Dit doet zij door het ontwikkelen van nieuwe en disruptieve technologieën op het gebied van het hoogwaardig hergebruik van materialen en duurzame productie- processen.

"Het lectoraat werkt aan nieuwe ontwerpen voor bruggen en sluizen, aan hergebruik van windmolenbladen, jachten en autobanden, aan duurzame productie- methodes door middel van simulatietechnieken en maakt op industriële schaal gebruik van additive manufacturing. Al dit onderzoek naar slimme technologie en materialen heeft veel impact en vindt altijd plaats in samenwerking met het onderwijs en met grote betrokkenheid van de opleidingen van Windesheim."

Margie Topp wordt geïnterviewd door Hadassah de Boer na het ontvangen van de Deltapremie.

Margie Topp, geïnterviewd door Hadassah de Boer

Over Steven Vos

"Steven Vos richt zich met zijn lectoraat op de preventieve aspecten van gezondheid en het bieden van eerlijke kansen op een actieve en gezonde leefstijl voor iedereen. Zijn onderzoek is integraal doordat in alle fases van zijn onderzoek werkveldpartners en kennispartners uit verschillende sectoren (sport, zorg, onderwijs, jeugd, welzijn) en disciplines (beweeg- en -gezondheidswetenschappen, gedragswetenschappen, public management, sociaal werk, ICT, design en engineering, economie en communicatie) betrokken worden.

"Met die netwerken worden methodieken ontwikkeld die echt werken. De commissie ziet in Steven een bruggenbouwer die mensen weet te inspireren en te enthousiasmeren om hun grenzen te verleggen rondom de urgente en complexe vraagstukken van preventie en leefstijl."

Steven Vos wordt geïnterviewd door Hadassah de Boer na het ontvangen van de Deltapremie.

Steven Vos, geïnterviewd door Hadassah de Boer

Het volledige juryrapport

In onderstaand pdf-bestand vind je het volledige juryrapport.

Selectiecommissie

Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond naast voorzitter Ionica Smeets (hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden) uit 5 experts:

  • Kristel Baele (Voorzitter Raad voor Cultuur)
  • Patrick van der Duin (Directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek)
  • Jeroen van Erp (Hoogleraar Concept Design TU Delft)
  • Iris Meerts (Burgemeester Wijk bij Duurstede)
  • Anna van Nunen (Commercieel directeur Greener Power Solutions)

Terugblik op de uitreiking