De onderzoeker

In 2021 reikten we de Deltapremie uit, organiseerden we inspirerende programma's rondom praktijkgericht onderzoek en maatschappelijke uitdagingen en won Windesheim de RAAK-award.

Inhoud

Deltapremie voor lectoren Margie Topp en Steven Vos

Lector Margie Topp van Windesheim en lector Steven Vos van Fontys Hogescholen kregen op 22 november de Deltapremie uitgereikt uit handen van minister Van Engelshoven. Ze ontvingen beiden een premie van € 500.000 voor hun baanbrekende onderzoek.

Margie Topp doet met haar lectoraat onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’ zoals windmolenwieken van composiet. Steven Vos werkt met zijn onderzoeksgroep ‘in de wijk’ aan een gezonde leefstijl en betrekt daarbij ouders, kinderen, leerkrachten en buurtwerkers.

De Deltapremie is een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen (VH). Het is een erkenning voor de waar­devolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Een onafhankelijke commissie bestaande uit 6 experts, onder leiding van hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, selecteerde beide winnaars.

Deltapremiewinnaars Steven Vos en Margie Topp met hun gewonnen awards, samen met Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen en Huib de Jong

Van links naar rechts: Maurice Limmen (VH), winnaars Steven Vos en Margie Topp en Huib de Jong (Regieorgaan SIA).

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren: we organiseerden samen met debatcentrum De Balie 5 programma’s in de reeks De Koplopers. Lectoren en onderzoekers gaan in gesprek met politici en profes­sionals uit de praktijk over actuele vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan Nederland van het gas af krijgen. Of hoe we ons hoofd boven water houden met een stijgende zeespiegel en zakkende bodem. Deze lectoren schoven aan:

  • Mieke Oostra (Hogeschool Utrecht)
  • Korien van Vuuren (Christelijke Hogeschool Ede)
  • Jeroen Kluck (Hogeschool van Amsterdam)
  • John Ragger (Van Hall Larenstein)
  • Floris Boogaard (Hanzehogeschool Groningen)
Teun van de Keuken is in gesprek met gasten Frederike Praasterink, Peter Meedendorp en Joris Thijssen tijdens een uitzending van De Koplopers in debatcentrum de Balie.

Lunchen met een lector

Lunchen terwijl een lector – online – vertelt over zijn of haar onderzoek: in 2021 organiseerden we samen met New Scientist 6 keer Lunch met de lector. Aan tafel bij hoofdredacteur Jim Jansen schoven onder andere lectoren Femke Kaulingfreks (Inholland) en Hans Henseler (Hogeschool Leiden) aan. Femke Kaulingfreks is lector Jeugd & Samenleving. Zij vertelde over de toenemende ongelijkheid tussen jongeren en haar onderzoek daarnaar. Hans Henseler nam het publiek mee in de wereld van digital forensics en de rol van studenten hierin.

Lector Femke Kaulingfreks en docent Senay Cemek zitten aan tafel bij Joris Janssen en Jim Jansen.

V.l.n.r. Senay Cemek (docent) en Femke Kaulingfreks (lector Jeugd en Samenleving, Inholland) aan tafel bij Joris Janssen en Jim Jansen van New Scientist.

RAAK-award voor onderzoek naar hergebruik kunststoffen

Met een onderzoek naar het hergebruik van moeilijk te recyclen kunststoffen won Windesheim de RAAK-award 2021. Projectleider Albert ten Busschen kreeg de cheque van € 10.000 en de award uitgereikt door Rob Zwitserlood, winnaar in 2021. De 2e prijs ging naar Zuyd Hogeschool voor een onderzoek naar het herontwerpen van vragenlijsten, zodat mensen met niet-aangeboren hersenletsel deze ook kunnen gebruiken. NHL Stenden Hogeschool won de 3e prijs met een onderzoek naar meertaligheid in de klas. ‘Gezonde peutermonden’ van Hogeschool Utrecht werd beloond met de publieksprijs.

Het onderzoeksteam van Albert ten Busschen heft het glas om te vieren dat zij de RAAK-award hebben gewonnen.

Het winnende team van hogeschool Windesheim.