9 projecten Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg afgerond
De 9 publiek-private samenwerkingsprojecten die in 2021 zijn gehonoreerd binnen de regeling Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg zijn afgerond. Deze 2-jarige onderzoeksprojecten, uitgevoerd in een learning community, dragen bij aan het organiseren van meer zorg in de eigen leefomgeving samen met (het netwerk rond) mensen, zoals geformuleerd in missie II Zorg in de leefomgeving van de Kennis- en Innovatieagenda Gezondheid & Zorg.
Samenwerking Health~Holland en Regieorgaan SIA
De regeling Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg is een samenwerking tussen Regieorgaan SIA en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) . In deze samenwerking zijn de krachten gebundeld om praktijkgericht onderzoek te financieren dat bijdraagt aan meer zorg in de eigen leefomgeving. Ook hebben de projecten over en van elkaar geleerd tijdens bijeenkomsten, en hebben verschillende projecten hun resultaten gepresenteerd op een congres. De regeling heeft een vervolg gekregen met de regeling Meer impact op extramurale zorg. Binnen deze regeling zijn 2 onderzoeksprojecten gehonoreerd, welke nu lopen.
Hieronder lees je meer over de eindresultaten van de afgeronde projecten.
Afgeronde projecten
LIFELINE; eheaLth to InForm Exercise after criticaL IllNEss
In het project LIFELINE is coaching en sensormonitoring ingezet bij revalidatie in de thuissituatie. Atris – een mobiele applicatie waarbij via sensoren de dagelijkse activiteit gemeten wordt – is een veelbelovende toepassing in de fysiotherapeutische behandeling van patiënten die laag belastbaar zijn na bijvoorbeeld een operatie, ziekenhuis- of IC-opname, of na een doorgemaakte COVID-infectie. De Atris app geeft patiënten en fysiotherapeuten beter inzicht in het beweeggedrag en is redelijk gebruiksvriendelijk (score matig tot goed). Uit de resultaten blijkt dat professionals meerwaarde van Atris groter schatten als de deze geïntegreerd kan worden in bestaande (digitale) systemen en als de functionaliteiten uitgebreid worden.
Logt u even in? Over het samen ontwikkelen van digitale communicatieplatforms in ondersteuning en zorg vanuit cliëntenperspectief van mensen die langer thuis willen wonen.
In het project Logt u even in? is de context van gebruikers en hun ervaring met platforms onderzocht. Er is een handreiking is ontwikkeld, bedoeld om digitaal samenwerken tussen professionals onderling en met zorgvragers gemakkelijker te maken voor diverse gebruikersgroepen en te komen tot co-design en soepeler implementatie van digitale communicatieplatforms. Het onderzoek geeft een breed beeld van hoe de doelgroepen naar digitale platforms kijken.
Het onderzoek maakt complexe uitdagingen zichtbaar die digitaal samenwerken hinderen. Zo domineren eigen werkroutines en opvattingen digitale samenwerking, is niet duidelijk wat we verstaan onder eigen regie, en wordt een platform het doel, in plaats van het oplossen van een probleem. Ook ontbreken een gezamenlijke visie en projectmanagementvaardigheden.
Het onderzoek heeft zichtbaar gemaakt welke randvoorwaarden vanaf de start ingevuld moeten worden voor succesvolle ontwikkeling en implementatie van platforms. Behalve de praktijkhandreiking hebben de onderzoeksresultaten geleid tot een artikel en een symposium. Eindproducten van het project zijn gepubliceerd op de website van Windesheim.
PLINT (Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen) Ondervoeding
Ondervoeding op latere leeftijd is een onderschat probleem dat zorgt voor minder herstel van ziekte. In het project PLINT Ondervoeding is op verschillende manieren aandacht aan de preventie van ondervoeding geschonken. Vanuit het oogpunt van zorg, voedingsconcepten en communicatie is een aanpak gekozen met respectievelijk focus op participatief actieonderzoek, de benodigde food- en conceptinnovaties en de daaruit voortvloeiende kennisverspreiding.
Het consortium van beroepsopleidingen, zorginstellingen, foodbedrijven en netwerkorganisaties had de ambitie om bij ouderen thuis het verschil te maken door de zorgprofessionals en mantelzorgers beter toe te rusten met kennis en kunde ter preventie van ondervoeding. Die ambitie is met aansprekende voorbeelden bereikt. Als tastbaar eindresultaat is het glossy magazine Vitaal & Voedzaam gemaakt die wordt verspreid onder de doelgroep (thuiswonende ouderen en hun mantelzorgers). Het project kan beschouwd worden als een unieke cross-over van zorg en voedingstechnologie.
Technology support for Diabetes
Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. In het Technology Support for Diabetes-project heeft het consortium zelf-monitoringtechnologieën ontwikkeld die patiënten in thuissituaties kunnen gebruiken om zo risicofactoren van diabetische voetwonde vroegtijdig te signaleren en zorg op afstand te verlenen. De applicatie voorziet in kansen, in termen van het betrekken van patiënten, het voorkomen van gezondheidsproblemen en verbeteren van algemeen welzijn van mensen met diabetes.
Door het toepassen van een co-design-aanpak, waarin er continu werd samengewerkt en ontworpen met patiënten en zorgprofessionals, is de app vanaf de grond af aan opnieuw ontworpen en geëvalueerd. De resultaten laten zien dat er inmiddels meer dan 65.000 checks zijn uitgevoerd met de app, met 2700 foto's waarvan bij ongeveer een 3e actie is ondernomen door de podotherapeut. De nieuwe, samen ontworpen, versie van de app is effectief in het faciliteren van zorg op afstand en draagt bij aan het voorkomen van voetwonden.
Goede nacht, betere dag
Het project Goede nacht, betere dag heeft gezorgd voor inzicht in de wensen, behoeften en mogelijkheden voor ondersteuning van een goede nachtrust voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op basis van gesprekken met de doelgroep en professionals is duidelijk geworden wat nodig is om het thuis slapen van mensen met dementie te ondersteunen. In de veldstudie die met een kleine groep is uitgevoerd is duidelijk geworden dat het belangrijk is om hulpmiddelen te laten aansluiten bij de context en bij de behoefte voor ondersteuning.
Daarnaast zijn er soms ook zorgen over de privacy door het gebruik van sensoren. Verder is duidelijk dat de belasting op de mantelzorger dusdanig is dat deze het niet ziet zitten om nog wat 'extra’s' te doen, zoals meedoen aan een veldstudie, ook omdat ze bang zijn dat het mogelijk voor onrust zorgt. Door het uitvoeren van de veldstudie is duidelijk geworden dat het mogelijk is om op basis van een kennismaking een inschatting te maken waarop ondersteuning nodig is.
Herstelcirkel++ Doorontwikkeling van een sociale innovatie tot een gezondheidscoöperatie voor mensen met diabetes type 2 en (risico op) andere leefstijlaandoeningen
In het project Herstelcirkel++ ontwierpen bewoners van Nijmegen Noord, gezondheidsprofessionals die in de wijk werkzaam zijn en onderzoekers van HAN University of Applied Sciences een gezondheidscommunity – Gezond in Noord – voor bewoners in de wijk.
Een selectie uit de concrete resultaten:
- Een overkoepelend organisatiemodel Gezond in Noord (paraplu) met een actieve organisatie bestaande uit 6 bewoners en 4 gezondheidsprofessionals die gezondheidsbevorderende activiteiten aanjaagt, ondersteunt en communiceert.
- Een peer support-groep diabetes type 2 met 12 deelnemers.
- Een website met bijpassend logo en huisstijl.
- Een afsluitend symposium op vrijdag 29 maart met 117 bezoekers.
- Een publicatie ‘Gezond in Noord’.
- Diverse videoproducten ter promotie van Gezond in Noord, een zakelijke vlog, interviews met betrokkenen, en een video over de tussenevaluatie van Gezond in Noord (links te vinden in de digitale, interactieve publicatie).
- Diverse nieuwe samenwerkingen met Gemeente Nijmegen, 2diabeat, Radboudumc en CWZ Ziekenhuis.
- Betrokkenheid bij 2 vervolgprojecten Extramuralisering: LION en MEDIS.
CVA-portaal: digitaal ondersteunde interprofessionele communicatie en samenwerking voor persoonsgerichte thuisrevalidatie na een beroerte
In het project CVA-portaal is een digitaal portaal ontwikkeld ter optimalisering van geïntegreerde en persoonsgerichte thuisrevalidatieprocessen na een CVA (beroerte). Het portaal ondersteunt het interdisciplinair delen van gezondheidsdata door inzage in relevante informatie in elkaars Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s).
Het project is gestoeld op inclusief actieonderzoek. Als uitgangspunt voor de ontwikkeling van het portaal (inmiddels met productnaam Prysma) dienden de uitkomsten van de Quickscan Interprofessionele Teamsamenwerking en focusbijeenkomsten met zorgprofessionals van de CVA-keten Noordelijke Maasvallei.
De doorwerking naar het onderwijs is geborgd door integratie van een educatieve versie van het Prysma-portaal in de minor neurorevalidatie van Zuyd Hogeschool en HAN University of Applied Sciences. De doorwerking naar de praktijk is geborgd door implementatie van Prysma voor oncologische revalidatie.
The Art of Connection
Het project The Art of Connection is deze zomer afgerond en verwacht medio oktober resultaten te kunnen presenteren.
Samen Slim Gezond
In het project Samen Slim Gezond werken wijkbewoners, welzijnsorganisaties Wijk voor Elkaar, Verbindingscentrum 5Hoek zorggroep (gezamenlijk Buurtgeluk genoemd), zorgorganisatie Solis en de hogescholen Saxion en HAN met elkaar samen om wijkbewoners met een lage sociaaleconomische status te ondersteunen. De resultaten van dit project zijn:
- Deelnemers aan Buurtgeluk ontwikkelen zich door een wisselwerking tussen de ervaren aanpak van Buurtgeluk en de activiteiten waaraan men deelneemt. Als resultaat hebben deelnemers meer vertrouwen kregen in zichzelf, namen gezondheidsklachten af en hadden ze minder (professionele) begeleiding nodig.
- Uit de interviews met professionals komt naar voren dat Buurtgeluk gezien wordt als een preventieve buffer tussen informele en professionele zorg.
- Een maatschappelijke kosten-batenanalyse laat de werkingsmechanismen en potentiële baten van de aanpak van Buurtgeluk zien.
- In co-creatie is een prototype van een app ontwikkeld, die deelnemers inzicht geeft in hun eigen voortgang. Meer informatie over de ontwikkeling van deze app wordt te zijner tijd door de hogescholen bekend gemaakt.