DUT-call 2023: 8 consortia met hogescholen gehonoreerd

13 september 2024

In de 2e ronde van de transnationale call Driving Urban Transitions (DUT) 2023 zijn 42 projecten gehonoreerd. Bij 8 van deze projecten is een Nederlandse hogeschool lid van het Europese consortium.

Transitie naar duurzame steden

De call DUT 2023 opende in september 2023 en wordt uitgevoerd door het European Partnership. De call is gericht op internationale interdisciplinaire consortia. Regieorgaan SIA stelde € 750.000 beschikbaar voor deelname van hogescholen.

De gehonoreerde projecten richten zich op uitdagingen in de stedelijke omgeving en zetten in op de transitie naar duurzame steden. Dit wordt gedaan aan de hand van 3 thema’s: Positive Energy Districts (PED), the 15-Minute City (15mC) en Circular Urban Economies (CUE).

Indieningsronde 2024

De indieningsronde 2024 staat momenteel open voor het indienen van aanvragen. Voor meer informatie zie de DUT-financieringspagina van Regieorgaan SIA of de internationale DUT-website.

Gehonoreerde projecten

Een overzicht van alle 42 gehonoreerde projecten is te vinden op de website van DUT. Hieronder vind je een overzicht van de projecten waar hogescholen aan deelnemen.

EDUPED (De Haagse Hogeschool)

Dit project zet in op renovatie van onderwijscampussen als aanjager voor de transitie naar PEDs. Door innovatieve toepassingen van morfologische benadering voor stedelijke gebieden, worden versnellingsstrategieën voor PED-transitie ontwikkeld met betrekking tot energiebesparing, klimaatadaptatie en flexibiliteit van hernieuwbare energiebronnen. Onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van 5 PED-transitiecasussen, De Haagse Hogeschool met casus PED Laakkwartier. Den Haag is de coördinator van dit project.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Spanje, Oostenrijk, Italië en Roemenië. Projectpartner in Nederland: Gemeente Den Haag.

Urban-CoLLaR (De Haagse Hogeschool)

Dit project zet in op cocreatie in stedelijke living labs voor een circulaire en regeneratieve buurt. Door het toepassen van circulaire oplossingen in stedelijke vernieuwingsprojecten op buurtniveau wordt de transitie naar een CO2-neutrale stad versneld. De beschikbaarheid van natuurlijke en sociaaleconomische bronnen in een buurt worden in kaart gebracht om tot passende oplossingen te komen die de kringloop van hulpbronnen voor stedelijke vernieuwing vergroten. Het project zal leiden tot een beslismodel voor gemeenten en ontwikkelaars om circulariteit aandacht te geven bij stedelijke vernieuwing.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Turkije, België, Italië, Roemenië en Polen.

DECUB (ZUYD Hogeschool)

Dit project zet in op decarbonisering van stedelijke ontwikkeling en stadsvernieuwing. Hierbij ligt de focus op het ontwikkelen van een circulaire en regeneratieve economie, op buurt- of wijkniveau. Vanuit deze holistische benadering worden verschillende strategieën verkend, digitale inventarissen van onderdelen en materialen gemaakt en aandacht gegeven aan burgerbetrokkenheid om de stedelijke omgeving te vernieuwen. Het Nederlandse living lab zal zich met name richten op erfgoed en functioneel hergebruik en wordt ingericht in de gemeente Heerlen. Bij hergebruik is het van belang om op democratische wijze te bepalen en besluiten wat van waarde is om te worden behouden. De kennisontwikkeling in het Nederlandse living lab is gericht op deze democratische besluitvorming in circulaire stadsontwikkeling en -vernieuwing.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Spanje, België en Frankrijk. Projectpartners in Nederland: TU Delft, Gemeente Heerlen.

Co-PED (Hogeschool Rotterdam)

Dit project zet in op gemeenschapsgebaseerde culturele en sociale centra als incubators voor Energiepositieve wijken, oftewel PEDs. Er is behoefte aan vernieuwende financiële en organisatorische modellen voor energiegemeenschappen. In dit project wordt deze uitdaging van de energietransitie opgepakt door het versterken van lokale stedelijke en rurale gemeenschappen. Het gaat daarbij om energie opwekken, verantwoorde consumptie en besluitvorming. Het Nederlandse living lab wordt ingericht op Rotterdam-Zuid.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Zweden, Hongarije, Oostenrijk, Italië, Cyprus en Frankrijk. Projectpartner in Nederland: Stadmakersfonds.

Pol4PED (Hanzehogeschool)

Dit project zet in op het ontwikkelen van beleid voor energiepositieve wijken vanuit een multi-domeinperspectief en een modelgebaseerde verkenning. Energiepositieve wijken, ook wel bekend als PEDs, zijn op dit moment een belangrijke aanpak voor het decarboniseren van de stedelijke omgeving. Het integreren van een grote verscheidenheid aan belanghebbenden met verschillende technologieën is nog steeds een complexe vraag. Dit project wil een mix aan beleidsstrategieën ontwerpen, op maat gemaakt om de stedelijke beleidsmakers te ondersteunen.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Projectpartner in Nederland: Gemeente Groningen.

AGE-15 / Age-friendly Neighbourhoods (De Haagse Hogeschool)

Dit project zet in op routes naar leeftijdsvriendelijke wijken door transnationaal onderzoek, en transnationale kennisoverdracht en samenwerking. De bevolking in de stedelijke omgeving vergrijst en dit leidt tot uitdagingen rond vereenzaming, toegankelijkheid en veiligheid. Met nieuwe kennis over de nabijheid van diensten en mobiliteit, alsmede de betekenis voor ouderen in relatie tot de ’15-minuten-stad’ wil dit project een bijdrage leveren aan de transities die voorliggen. Dit project moet leiden tot richtlijnen en aanbevelingen voor beleidsmakers rondom mobiliteit voor ouderen.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Zweden, Turkije, Portugal, Canada en Japan. Projectpartner in Nederland: AFEdemy BV.

4A4PEDs (Hogeschool van Amsterdam)

Dit project zet in op energie veerkrachtige PEDs, met als uitgangspunten beschikbaarheid, bereikbaarheid, betaalbaarheid en samenwerking. Door te richten op deze vier principes kan de veerkracht van het energie landschap worden vergroot. Energiearmoede is een groot probleem in grote steden in Europa. Door middel van richtlijnen en tools voor de implementatie van energiepositieve wijken draagt dit project bij aan het dichterbij brengen van een oplossing. Het Nederlandse living lab wordt opgezet in de Gemeente Amstelveen.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Italië, Finland, Tsjechië en Duitsland. Projectpartners in Nederland: Gemeente Amstelveen en Alliander.

UNLOCK15 (Windesheim)

Dit project zet in op empowerment van mensen voor een succesvolle transitie naar de ‘15-minuten-stad’. Burgers en lokale overheden zijn belangrijke actoren om de stap te kunnen zetten naar duurzame bereikbaarheid. Dit project richt zich op de empowerment van deze actoren om de gedrags-, techniek- en institutionele barrières te doorbreken. Deelname van burgers en stakeholders is hierin essentieel. Het Nederlandse living lab wordt ingericht in de gemeente Almere.

Dit project wordt uitgevoerd met samenwerkingspartners uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Portugal. Projectpartners in Nederland: Gemeente Almere; Universiteit van Amsterdam en Cultuurhuis Almere