Innofest x SIA Sport: 10 projecten gehonoreerd

27 June 2024

Samen met Innofest en Sportinnovator biedt Regieorgaan SIA onderzoekers van hogescholen en mkb’ers de kans om hun innovatie uit praktijkgericht onderzoek te testen. Het gaat hierbij om vernieuwingen op het gebied van sporten en sportief bewegen of verduurzaming van sport en sportlocaties. Er zijn nu 10 projecten geselecteerd die op festivals en sportevenementen gaan testen, waaronder de FBK Games en Zwarte Cross.

Festivals en sportevenementen als testomgeving

Innofest zet sportevenementen en festivals, zoals de FBK Games en de Zwarte Cross in als testlocaties voor duurzame en sociale innovatie. Een evenement of festival is een tijdelijke minimaatschappij en er zijn hier - net als in het echte leven - uitdagingen bijvoorbeeld op het gebied van energie en afval. Sportevenementen en festivals vormen de perfecte plek om prototypes te testen, te implementeren en veel feedback op te halen in korte tijd.

Voor Innofest x SIA Sport zijn er 10 projecten gehonoreerd die hun innovatie op een komend sportevenement of festival gaan testen. Zij ontvangen een financiering van maximaal € 10.000 per aanvraag. Welke projecten dit zijn lees je hier.

Actief Plezier met Picoo: Jong en Oud in Beweging!

Dit project onderzoekt of de Picoo spelcomputer ervoor zorgt dat kinderen en ouderen meer bewegen en meer verbinden met elkaar. Door interactieve games met een controller bevordert Picoo het samen bewegen. Het onderzoek observeert reacties en ervaringen van kinderen tot 18 jaar en senioren van 65 jaar en ouder. De resultaten leveren inzichten op voor zorginstellingen, scholen en kenniscentra om een gezondere, meer verbonden samenleving te stimuleren.

Penvoerder: Avans Hogeschool

Vleugels boven Sportwater: Dronebewaking voor Triatlon Waterkwaliteit (TRIAWATCH)

TRIAWATCH onderzoekt de waterkwaliteit voor triatlons. Het doel is om triatleten beter te beschermen tegen de risico’s van buitenwater zoals zwemmersjeuk. Via de inzet van drones wordt de waterkwaliteit direct voor en tijdens een evenement gemeten, waar dit normaliter meerdere dagen voor het evenement gecontroleerd wordt. TRIAWATCH wordt getest op de Zwarte Cross 2024.

Penvoerder: Aeres Hogeschool Almere

LitterBot (TechTics)

De LitterBot van TechTics is een prototype van een robot die afval verzamelt. De LitterBot moet zelfstandig kunnen opereren, veilig navigeren en rekening houden met bezoekers. Tijdens de tests wordt gekeken of de sensoren, hardware en software van de robot goed werken. Het project richt zich op de ontwikkeling van het crusher systeem, autonome navigatie en mens-machine interactie met als doel een zelfstandig opererende robot. De Litterbot wordt getest op de FBK Games op 7 juli 2024.

Penvoerder: Saxion

Onmeunig Oneindig Water (OOW)

Dit project richt zich op het hergebruik van afvalwater om waterschaarste te voorkomen. Het test met het doorspoelen van toiletten en geavanceerde waterzuiveringstechnologieën. Deze technologie kan tot 40% water besparen en biedt aanzienlijke milieu- en kostenvoordelen. De installatie kan 50 m³ water zuiveren, genoeg voor 8.333 toiletspoelingen. Het kan ook warmte terugwinnen voor douches. OOW test op de Zwarte Cross 2024.

Penvoerder: Saxion

SAAR: Circulair Materiaalgebruik in de Sport

SAAR stimuleert circulair materiaalgebruik in de sport door afgedankte sportbidons om te zetten in nieuwe producten. Dit project onderzoekt de eigenschappen van gerecycled plastic en test het gebruik en de waardering van prototypes. Ze doen dit na een eerdere succesvolle proof of concept.

Penvoerder: Avans

Volta: Duurzame Energie voor Evenementen

Volta zet zich in om vervuilende dieselaggregaten te vervangen door duurzame hybride systemen met zonnepanelen. Sinds 2023 werkt Volta aan een emissieloos systeem dat gebruik maakt van een waterstofbrandstofcel voor back-up stroom. Samen met HAN-studenten wordt dit systeem verder ontwikkeld en getest. Tijdens evenementen zal de Volta 15, met waterstof back-up, energie leveren aan diverse faciliteiten. Dit project verzamelt data voor optimalisatie en veiligheid, en draagt bij aan de energietransitie in de evenementensector. De aggregaten van Volta worden getest op de FBK Games op 7 juli 2024.

Penvoerder: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Movebite

Volgens een studie van de Nederlandse Sportraad is de gemiddelde zittijd van werkenden gestegen van 4,9 uur per dag in 2019 naar 5,3 uur per dag in 2023. Dit leidt tot pijn in spieren en gewrichten en hoge ziektekosten. De app Movebite is erop gericht zitten op het werk te verminderen. Na feedback uit een pilot wordt de app verder ontwikkeld en getest om het concept te verbeteren. Movebite wordt getest op de FBK Games op 7 juli 2024.

Penvoerder: Avans

Aquabooster

Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve schoonmaakmachine voor bidons en herbruikbare drinkcontainers in de sportsector. Met het oog op de enorme hoeveelheid wegwerpflessen bij wielerploegen, wil het project hergebruik bevorderen door een efficiënte reinigingsoplossing. Het onderzoekt de acceptatie en gebruiksvriendelijkheid van de machine met als doel een duurzamere sportcultuur te creëren en plastic afval aanzienlijk te verminderen. Aquabooster wordt getest op de FBK Games op 7 juli 2024.

Penvoerder: Saxion

Mixed Reality Kickboksen

Dit project test een prototype dat augmented reality (AR) inzet om mensen meer te laten bewegen in de vorm van kickboksen. Spelers kunnen virtueel met elkaar sparren zonder echt fysiek contact. Dit zorgt voor veilige trainingsmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Deze innovatie heeft het potentieel om sportparticipatie te verhogen en de trainingskwaliteit te verbeteren. Dit kan een verschuiving betekenen in hoe we technologie en beweging in de sport zien. Mixed Reality Kickboksen test op de FBK Games op 7 juli 2024.

Penvoerder: Hogeschool van Amsterdam

Active Esports Arena

Steeds minder Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, vooral jongvolwassenen bewegen te weinig. De schermtijd is toegenomen onder andere door beeldschermwerk en gaming. ‘Exergaming’ is een samensmelting van exercise en gaming. Bij het spelen van deze videogames is fysieke activiteit essentieel. In dit project wordt er getest met de Active Esports Arena: een spel dat virtual reality (VR), augmented reality (AR) en extended reality (XR) combineert om gebruikers onder te dompelen in een ervaring en meer te laten sporten en bewegen.

Penvoerder: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Over Innofest x SIA Sport

Met Innofest X SIA Sport dragen we bij aan de doelstellingen van Sportinnovator om:

● sport en sportaccommodaties sneller te verduurzamen;

● iedereen op ieder niveau meer te laten sporten en sportief te laten bewegen.

Regieorgaan SIA wil daarnaast stimuleren dat deze innovaties breder beschikbaar komen, of op de markt gebracht worden. En de resultaten en de impact van het onderzoek van hogescholen zichtbaar maken voor een breed publiek.


Deze zomer opent er een nieuwe ronde van Innofest X SIA Sport. Geïnteresseerd? Hou onze webpagina over Innofest x SIA Sport en die van Innofest in de gaten.