Pilot Netwerkontwikkeling Richting Europa van start

1 February 2024

Afgelopen week is de 2e regeling van de pilot Richting Europa opengegaan. Het thema van deze regeling is netwerkontwikkeling en het doel is om onderzoekers van hogescholen in staat te stellen om een vernieuwend samenwerkingsverband op te zetten met Europese partners door gezamenlijk een praktijkgericht onderzoeksproject uit te voeren.

Pilot Richting Europa

De pilotregeling Richting Europa is in 2022 begonnen en in de 1e regeling zijn 16 hogescholen van start gegaan met hun projecten. Deze projecten hadden uiteenlopende onderzoeksthema’s zoals high tech, kunst en cultuur of grensoverschrijdende kennisdeling.

Thomas Kelderman, programmamanager Richting Europa: “De afgelopen jaren hebben we met de pilot Richting Europa gezien dat er onder hogescholen veel enthousiasme en ambitie is voor Europese samenwerking. Met deze nieuwe regeling zetten we daarom een volgende stap."

Workshop consortiumvorming

In het kader van de Netwerkregeling, en het bredere pilotprogramma Richting Europa, organiseert Regieorgaan SIA een workshop consortiumvorming op 18 maart. Doel van deze workshop is om onderzoekers van hogescholen op weg te helpen in het nadenken over en opbouwen van hun internationale netwerk.

Ronde 2: Netwerkvorming

De nieuwe regeling zet in op netwerkvorming en richt zich bijvoorbeeld op onderzoekers die een Europese invulling willen geven aan een idee uit een SPRONG-groep of die na een succesvol RAAK-project willen gaan voor grensoverschrijdende impact.

Thomas Kelderman: "Omdat de Europese netwerkvorming een nieuw onderzoeksveld opent, organiseren we medio maart in het kader van deze regeling een workshop Europese consortiumvorming voor onderzoekers.”