Winnaars 2023

In november 2023 werd voor de 3e keer de Deltrapremie uitgereikt. Lectoren Janine Stubbe (Codarts Rotterdam) en Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam) namen de prijs in ontvangst.

De winnaars

In november 2023 ontvingen lectoren Janine Stubbe (lector Performing Arts Medicine) en Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad) de Deltapremie. Ze ontvingen beiden een premie van € 500.000 voor hun baanbrekend onderzoek op het terrein van de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars en sporters (Janine Stubbe) en naar de gedragspsychologie achter het maken van duurzame keuzes (Reint Jan Renes).

Het juryrapport

De kwaliteit van de voordrachten was zeer hoog. De grote ontwikkeling die het praktijkgericht onderzoek heeft doorgemaakt is zichtbaar in de brede impact die deze lectoren met hun onderzoeksgroepen maken. Het selecteren van de winnaars was voor de commissie dan ook een lastige opgave.

De commissie heeft unaniem gekozen voor 2 excellente lectoren die uitblinken op alle criteria, en die ook werken aan maatschappelijk zeer relevante vraagstukken, namelijk hoe mensen komen tot het maken van duurzame keuzes en de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars, sporters, studenten en patiënten.

Over Janine Stubbe

Lector Performing Arts Medicine Janine Stubbe heeft een landelijke onderzoeks- en kennisinfrastructuur voor de podiumkunsten opgezet en staat hiermee aan de basis van een nieuw vakgebied. Het onderzoek richt zich op het terrein van de fysieke en mentale gezondheid van dansers, musici, circusartiesten en sporters om zo gezondheidsklachten te voorkomen en prestaties te verbeteren.

Ze beweegt zich op het terrein van de podiumkunsten waar niet vanzelfsprekend een onderzoekscultuur heerste. Stubbe heeft met haar team een groot netwerk opgebouwd waarmee zij echt een duurzame onderzoekscultuur heeft ontwikkeld en daarmee een stevige cultuurverandering teweeg heeft gebracht in de hogeschool en daarbuiten.

Lector Janine Stubbe neemt het woord na ontvangst van de Deltapremie.

Over Jan Reint Renes

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes richt zich met zijn lectoraat op concrete vraagstukken uit de praktijk rond de gedragspsychologie achter het maken van duurzame keuzes. Renes onderzoekt hoe mensen komen tot duurzaam gedrag, gedrag waarmee we het milieu zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niet belasten. Wanneer zijn mensen bereid om hun gedrag te veranderen? Deze vraag is alleen maar belangrijker geworden in de huidige tijd van grote transities.

Renes is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering die echt voor het lectorschap en daarmee voor het hbo heeft gekozen. Hij heeft zich tot doel gesteld om de kennis over gedrag een grotere rol te laten spelen in de aanpak van de enorme klimaatopgave waar we als samenleving voor staan. Door zijn enthousiasme en narratief talent zorgt hij dat mensen ervoor warmlopen om met een ‘gedragsbril’ naar hun maatschappelijk probleem te kijken.

Lector Reint Jan Renes neemt het woord na ontvangst van de Deltapremie

Het volledige juryrapport

In onderstaand pdf-bestand vind je het volledige juryrapport.

Selectiecommissie

Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond naast voorzitter Eppo Bruins (voorzitter Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie) uit 4 experts:

  • Chris Sigaloff (kwartiermaker Openbare Bibliotheek van Amsterdam)
  • Esmah Lahlah (wethouder Gemeente Tilburg)
  • Ingeborg van der Ven (ondernemer en journalist)
  • Jeroen van Erp (hoogleraar Concept Design TU Delft)

Lees meer over de leden van de selectiecommissie.