Investeren in praktijkgericht onderzoek

Inhoud

Versterking praktijkgericht onderzoek met nieuwe overeenkomst

In juli sloot minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een nieuwe, 5-jarige samenwerkingsovereenkomst voor het versterken van praktijkgericht onderzoek via Regieorgaan SIA.


De minister sloot de overeenkomst – mede namens het ministerie van Economische Zaken – met de Vereniging Hogescholen, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO en ROM-Nederland. De overeenkomst stelt ons in staat om de komende jaren het onderzoek van hogescholen verder te versterken en nog beter in te bedden.

Minister Dijkgraaf: “Deze vorm van onderzoek maakt belangrijke initiatieven mogelijk die de samenleving ten goede komen. Het is daarom niet meer dan logisch om met deze nieuwe overeenkomst de succesvolle samenwerking tussen hogescholen, kennisinstellingen, bedrijven en de overheid voort te zetten en te versterken.”

Eerste PD-kandidaten van start

In 2023 openden we de regeling Financiering Professional Doctorate-kandidaten. Sinds de start van deze regeling zijn er 32 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. Dit was een belangrijke stap in de pilot van het doctoraatstraject in het hbo. De PD-kandidaten zijn aan de slag gegaan met complexe problemen in de praktijk of binnen hogescholen. Om dit te markeren organiseerden we op 2 oktober samen met de Vereniging Hogescholen de Startconferentie Professional Doctorate waar minister Dijkgraaf in gesprek ging met 4 kersverse kandidaten. In totaal is er in de 8-jarige pilot plek voor 135 kandidaten.

Minister Dijkgraaf in gesprek met 4 PD-kandidaten tijdens de PD-conferentie

Nieuwe strategie: Investeren in impact

Regieorgaan SIA wil de kwaliteit en impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen verder versterken. In 2023 gingen we aan de slag met onze nieuwe strategie ‘Investeren in impact’. Hierin formuleren we 9 ambities die zijn gekoppeld aan de 3 rollen die wij als tweedegeldstroomorganisatie vervullen: het financieren van praktijkgericht onderzoek van hogescholen, het stimuleren van thematische samenwerking en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van het kennisstelsel.

Oprichting Klimaatonderzoek Initiatief Nederland

In 2023 is het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) opgericht, waarin onderzoekers uit allerlei disciplines samenwerken aan het verbeteren van het klimaat. Regieorgaan SIA is vanaf het begin betrokken bij het KIN en draagt actief bij aan de deelname van hogescholen aan het initiatief. Het KIN opereert sinds 2023 als een zelfstandig regieorgaan onder NWO en wil de komende 10 jaar de bijdrage van onderzoek aan het versnellen van systeemtransities op het gebied van klimaatverandering vergroten.