SIA-congres

Op 25 november 2021 kwam het SIA-congres live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Het was een dag vol inspirerende sessies en sprekers waarin alles draaide om praktijkgericht onderzoek. Gemist? Je kunt nu grote delen van het congres terugkijken. Dit jaar is het SIA-congres op 17 november in Leiden.

Over het SIA-congres

Het SIA-congres is dé ontmoetingsplek voor alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Ruim 500 mensen komen (online) bij elkaar om kennis te delen, nieuwe ontwikkelingen te volgen en te discussiëren over praktijkgericht onderzoek. Elk jaar heeft het congres een ander thema dat aansluit bij de actuele stand van het onderzoek van hogescholen.

Naast een aantal plenaire sprekers zijn er deelsessies over allerlei onderwerpen zoals open science, nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen, samenwerkingsverbanden binnen het onderzoek en onderzoeksmethoden. Aan het congres werken veel lectoren (docent-)onderzoekers en medewerkers van hogescholen mee, maar ook van organisaties als de Vereniging Hogescholen, NWO en de Vereniging van Lectoren.

SIA-congres 2022

In 2022 is het SIA-congres op 17 november in Leiden. Leiden is in 2022 het hele jaar European City of Science. Een logische plek dus voor ons congres! Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.SIA-congres 2021: Grenzen doorbreken met praktijkgericht onderzoek

In 2021 was het thema van het congres Grenzen doorbreken met praktijkgericht onderzoek. Praktijkgericht onderzoek zit in de haarvaten van de maatschappelijke uitdagingen en vormt de verbinding tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Het onderzoek van hogescholen kan vanuit die rol een belangrijke bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Daarover ging het met name in de plenaire delen.

Dagvoorzitter Gerrit Heijkoop opende samen met de voorzitter van Regieorgaan SIA Huib de Jong het congres. Zij gingen vervolgens in gesprek met Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen, De Haagse Hogeschool). Ook werden de genomineerden voor de RAAK-award voorgesteld.

Aan het begin van de middag waren de Deltapremiewinnaars te gast: lectoren Margie Topp en Steven Vos. Tijdens de plenaire afsluiting maakte Ingeborg van der Ven bekend wie de RAAK-award prijswinnaars waren.

Tussen de verschillende programmaonderdelen door ging Gerdie Scheurders in de lobby in gesprek met Katja Rusinovic en Janne Piksen, met Youssef Azghari (docent-onderzoeker bij lectoraten Jeugd, Gezin en Samenleving en Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool) en met Ingeborg van de Ven (juryvoorzitter RAAK-award).

Deelnemers konden tussendoor 2 rondes met deelsessies bijwonen. Bekijk welke sessies er waren in ronde 1 en in ronde 2.

Meer informatie

Heb je een vraag over het congres? Neem dan contact op met:

Marianne Kroon
Communicatieadviseur