SIA-congres 2022: het congres voor verschilmakers

De wereld van morgen beter maken. Daar werken onderzoekers uit het praktijkgericht onderzoek elke dag aan. Samen met mensen uit de praktijk. Wat we met elkaar kunnen doen om dat verschil nóg zichtbaarder te maken, het nog beter te monitoren en tot nog relevantere resultaten te komen, dat was het thema van het SIA-congres 2022: het congres voor verschilmakers.

Inhoud

Over het SIA-congres

Het SIA-congres was dé ontmoetingsplek voor alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Ruim 500 mensen komen (online) bij elkaar om kennis te delen, nieuwe ontwikkelingen te volgen en te discussiëren over praktijkgericht onderzoek.


Naast sprekers als Merlijn Twaalfhoven waren er deelsessies over allerlei onderwerpen zoals een escape room over open science, nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen als het Groeifonds, Learning Communities, samenwerkingsverbanden binnen het onderzoek en onderzoeksmethoden. Aan het congres werken veel lectoren (docent-)onderzoekers en medewerkers van hogescholen mee, maar ook collega's van andere onderdelen van NWO en organisaties als de Vereniging Hogescholen.

Excursies

Daarnaast kon je op excursie naar een onderzoekslocatie in Leiden: Naturals, het Leiden Centre for Applied Bioscience of leren met de stad. Deelnemers trotseerden regen en wind op de fiets om een verrassend inkijkje te krijgen in Leids praktijkgericht onderzoek.

Programma SIA-congres 2022

Dagvoorzitter: Eveline van Rijswijk

  • 9.30-10.00 uur: Inloop met koffie en thee
  • 10.00-10.45 uur: plenair gedeelte met SIA-voorzitter Huib de Jong, lector Mariska van der Giessen en Meta Knol, directeur Leiden2022. En de genomineerden voor de RAAK-award.
  • 11.00-12.00 uur: sessies ronde 1
  • 12.00-13.00 uur: lunch
  • 13.15-14.15 uur: sessies ronde 2
  • 14.30-15.30 uur: sessies ronde 3
  • 15.45-16.30 uur: Plenaire afsluiting: Joeri van den Steenhoven (lid CvB Hogeschool Leiden), keynote Merlijn Twaalfhoven en uitreiking RAAK-award
  • 16.30-17.30 borrel en afsluiting

Radio SIA

Naast het online volgen van het congres via een livestream kon je ook luisteren naar Radio SIA. De hele dag maakten we live radio vanuit de Stadsgehoorzaal. Sprekers, onderzoekers en SIA-collega's schoven aan bij host Gerrit Heijkoop en luisteraars konden de hele dag plaatjes aanvragen.

SIA-congres 2022 in Leiden

Dit jaar werkten we samen met de Hogeschool Leiden en sloten aan bij Leiden European City of Science 2022. Doel is om wetenschap en samenleving te verbinden. In congressen en bijeenkomsten werden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Daarnaast staat in Leiden elke dag een nieuwsgierig makend onderwerp centraal. Op 17 november was dat therapiedier.

Video-impressie

Onze RAAK-reporters vroegen de congresgangers het hemd van het lijf over hoe zij impact maken. Kijk hieronder terug hoe dat eraan toeging!

Meer informatie

Heb je een vraag over het congres? Neem dan contact op met:

Marianne Kroon
Communicatieadviseur