Samenwerken in onderzoek

Inhoud

SPRONG-groep op sport en bewegen van start

Vanuit de regeling SPRONG MOOI is de SPRONG-groep PASS (Professionalisering om een sprong te maken van lokale Actie naar Systeemverandering voor Sport en bewegen) gehonoreerd. In deze SPRONG-groep zijn 8 hogescholen aan de slag gegaan met maatschappelijke problemen rond sport en bewegen. Voorbeelden hiervan zijn verminderde beweging bij kinderen, jongeren en bewoners van aandachtswijken en de beperkte inzet van sport en bewegen binnen de gezondheidszorg. SPRONG MOOI is onderdeel van ons programma SPRONG en het programma MOOI in Beweging van ZonMw. Dit is een eerste thematische samenwerking met een andere financier en een opmaat naar meer thematische SPRONG-calls.

Conferentie Onderzoek & Impact: ‘maak het verschil’

In mei organiseerden we samen met de Vereniging Hogescholen de conferentie Onderzoek & Impact. Ruim 150 deelnemers volgden een programma met als rode draad ‘verschil maken’, bijvoorbeeld door je als onderzoeker in het publieke debat te mengen, door vernieuwing in de beroepspraktijk of impact in de regio te realiseren. Bezoekers gingen in gesprek over onder andere de kracht van samenwerking tussen Centres of Expertise en regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de professional doctorate als nieuw recept voor impact.

Samenspel in Europa

Praktijkgericht onderzoek laat zich niet beperken tot landsgrenzen. Met het pilotprogramma Richting Europa faciliteren we dat hogescholen capaciteit opbouwen voor Europese strategieontwikkeling. In 2023 is er gewerkt aan een 2e financieringsregeling binnen dit programma waarbij de nadruk ligt op netwerkontwikkeling met buitenlandse partners. Hogescholen worden aangespoord om hun nationale expertise te verbinden met relevante Europese ontwikkelingen en zo het fundament te leggen voor toekomstige samenwerking op Europees niveau. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in de aanvraag voor een Europese onderzoekssubsidie.

Werkbezoek Zuyd Hogeschool

Regelmatig organiseert Regieorgaan SIA een werkbezoek aan een hogeschool. Zo maken onze relaties kennis met onderzoek in en met de praktijk. In juni vertelden onderzoekers van Zuyd Hogeschool hoe zij, samen met bedrijven, mbo en universiteit, onderzoek uitvoeren binnen de thema’s energietransitie, chemie en circulariteit. Hierbij waren afgevaardigden aanwezig van NWO, topsectoren en ministeries. Onderzoekers namen de gasten mee langs projecten die de technologische en maatschappelijke impact van het onderzoek lieten zien. In een plenair gesprek verkenden de aanwezigen de uitdagingen en kansen voor toekomstig onderzoek.

KIEM voor verkennend thematisch onderzoek

In 2023 hebben we KIEM in samenwerking met strategische partners gerichter ingezet op uitdagende en actuele maatschappelijke thema’s. Dit resulteerde, naast de al bekende KIEM GoChem, in 3 nieuwe thematische KIEM-regelingen. Deze (deels) nieuwe regelingen stimuleren verkennend praktijkgericht onderzoek op de thema’s innovatie in de chemie en chemieverwerkende sector (KIEM GoChem), verduurzaming van voedselketens (KIEM GoFood), sleuteltechnologieën (KIEM HighTech), en maatschappelijk verdienvermogen (KIEM MV).