Regieorgaan SIA financiert heel veel verschillend praktijkgericht onderzoek. Bekijk onze uitgelichte projecten.
In 2023 startten de eerste PD-kandidaten met hun onderzoek. Daarmee zijn zij de eerste onderzoekers die een doctoraatstraject gaan volgen in het hbo.
Onderzoekers van Aeres Hogeschool onderzoeken het effect van coaching met paarden op (ex-)kankerpatiënten.
Zuyd Hogeschool won in 2022 de RAAK-award met hun project Ergotherapie en Do-It-Yourself technologie.
Onderzoekers van Avans zoeken met praktijkpartners in verschillende projecten naar manieren om bij te dragen aan een circulaire economie.
Onderzoekers van Fontys en consortiumpartners onderzoeken hoe je buurtbewoners betrekt bij het vergroenen van de wijk Limbeek in Eindhoven.
In de gemeenschappen Aardehuizen en Vriendenerf doet Saxion samen met Universiteit Twente onderzoek naar duurzame energiesystemen in lokale gemeenschappen.
HKU-studentes Joana en Ellen onderzochten met behulp van een Take-off hbo-subsidie of ze duurzaam én mooi ondergoed konden ontwikkelen van restafval van bananenbomen.
Kunnen robots een betekenisvolle dialoog voeren met iemand met dementie? Dit onderzocht een consortium van de HKU, Wintertuin, ArtEZ, de VU en 2 zorginstellingen.
Onderzoekers van Hogeschool Rotterdam en ArtEZ University of the Arts werken samen aan het ontwikkelen van kennis over inclusief samenwerken in het theater.
Goederenvervoer vanuit de haven naar het achterland gebeurt via een corridor: een vast traject via weg, water of spoor. De SPRONG-groep Greening Corridors zet zich in om deze corridors beter te benutten en te verduurzamen.
Onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam maakten met behulp van industrële robots een circulaire ontvangstbalie voor de Johan Cruyff ArenA.
In dit project doet Aeres Hogeschool samen met 3 andere hogescholen onderzoek naar een duurzamer bodemgebruik.
In het Europese onderzoeksproject ValgOrize werken onderzoekers uit verschillende landen rondom de Noordzee samen om algen als voedsel voor mensen te optimaliseren.
Met de financiering vanuit de regeling City Deal Kennis Maken trok lector Nurhan Abujidi afgelopen schooljaar met 600 studenten Maastricht in.
In een consortium met TMO Fashion Business School en VU Amsterdam onderzocht de Hogeschool van Amsterdam welke kansen servicerobots bieden voor ondernemers.
Oud-studenten van de HKU ontwikkelden een uitschuifbare rolstoelbank en testten deze op festivals met behulp van Innofest en Regieorgaan SIA.
Docent-onderzoeker Machteld van Lieshout werkt als postdoc bij De Haagse Hogeschool aan een app waarmee een gezonde leefstijl wordt bevorderd.
In 2019 won het project ‘Meerwaarde met Mosselen’ van HZ University of Applied Sciences de RAAK-award.
De Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam doen onderzoek naar een effectieve aanpak in multi-stakeholdervraagstukken die leegstand en verminderde leefbaarheid tegengaan.
Saxion onderzoekt de inzet van blusrobots in het RAAK-publiekproject Firebot.
Peter Thüne werd op 1 februari 2017 aangesteld als de allereerste L.INT-lector. Hij werkt bij Fontys en bij DIFFER.
Onderzoeker Gert Hofstede van de Hanzehogeschool Groningen maakt duurzame, circulaire energie uit maaiafval.
Met SPRONG Voorwaarts werkt een consortium van hogescholen, scholen en organisaties aan meer impact voor onderwijsonderzoek.
De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt hoe we onze hoofdstad hittebestendig kunnen inrichten. Het project wordt uitgevoerd met de regeling RAAK-publiek.
Hogeschool Van Hall Larenstein is een van de 12 hogescholen die meedoen aan de Pilot Innovatietraineeship. Dit traineeship heeft als doel om de onderzoeksrelatie tussen hogescholen en het mkb te versterken.